Zou ik vegetarisch moeten eten?

vegetarisch

Zorgen voor je lichaam is super belangrijk en we doen dat ook door bewuste keuzes te maken over wat we eten. Voor is 1 van die vragen of ik zou vegetarisch zou moeten eten. Ik heb ongeveer een jaar (voor m’n zwangerschap) vegetarisch gegeten. Tijdens mijn zwangerschap had ik het gevoel dat mijn lichaam de eiwitten uit vlees nodig had dus begon ik het weer te eten. De laatste paar maanden merk ik dat onze vlees consumptie weer daalt en het verlangen tot vlees er niet echt meer is. Daarom is het tijd om mijn gewoonten te heroverwegen. Misschien zelfs wel tijd voor een keuze?

Mijn poging tot vegetarisch

Eten speelt een belangrijke rol in mijn dagelijks leven en hoe je zo goed mogelijk voor je lichaam zorgt. Dit starte eigenlijk een paar jaar terug nadat ik 30 kg was afgevallen. Toen ging het namelijk niet meer over de smaak, maar of dat iets mij dik zou maken ja of nee. Door het afvallen waren mij darmen zo van slag, dat eten alleen nog maar over vertering ging en of mijn lichaam het aankon. Het gaf mij een heel nieuw perspectief op onze voeding en wat ik in m’n mond stop.

Een lange periode had ik strikte dieetvoorschriften om mijn darmen weer op gang te helpen. In het begin was dat natuurlijk pittig, maar het maakte mij ook creatiever met koken en bedenken wat ik eet. Omdat dierlijke producten zwaarder te verteren zijn at ik veel plantaardig en begon ik vegetarisch en veganistisch te koken. Aangezien ik toch al niet zoveel vlees meer at besloot ik het maar gewoon te schrappen.

Waarom zou je vegetarisch eten?

Een paar jaar terug was de de hoofdreden voor mij mijn lichaam. Ik kon er toch niet zo goed tegen en het was makkelijker om dan een keuze te maken. Het scheelde ook een hoop uitleggen en gaf meer vrijheid rondom eten. Ik voelde mij rondom mijn dieet sowieso altijd wel een pain in the ass bij vrienden. Het voordeel van vegetarisch is dat mensen dan vaak met meer groenten gaan koken, want het weer lichter te verteren maakt.

Het andere aspect van minder vlees eten is vanwege ons milieu en de bioindustrie Heel veel regenwoud wordt gekapt om soja op te verbouwen. Soja krijgen veel dieren gevoerd om ze tot sappige stukjes vlees voor op ons bord te kweken. Dus de aarde kan eigenlijk de grote vraag naar vlees niet aan. Aan de andere kant is de vleesproductie ook slecht voor de aarde, vanwege alle gassen en poep die de dieren afgeven. Laatste reden voor mij (maar voor de meeste begint het hiermee) is de manier waarop dieren worden behandeld om een stukje vlees te produceren; vaak erg slecht!

Waarom eet ik dan nog steeds vlees???

Is waarschijnlijk de brandende vraag die je dan nu hebt? Good one! Het antwoord is een beetje beschamend: omdat het leven gewoon doorging. Zoals ik zei in de introductie ging ik het weer eten tijdens mijn zwangerschap. Vegetarisch eten en een minimens maken was voor mij geen fijne combinatie. Na de bevalling heeft je lichaam tijd nodig om weer een beetje in vorm te komen en emotioneel wordt je volledig opgeslokt dat dat kleine wezentje. Het resterende beetje energie ging zitten in relaties en werk. Ik probeerde voor zoveel mogelijk andere dingen op de automatische piloot te leven, zodat dat mij geen energie zou kosten.

Maar nu is het dus wel tijd voor een keuze! En ik overweeg dus weer serieus om vegetarisch te gaan. Ik zit alleen nog een beetje met wat vragen/zorgen. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat mijn dochtertje ook zonder vlees wel haar voedingsstoffen binnen krijgt? Zal ze helemaal geen vlees eten? Is dat eigenlijk wel verantwoord voor zo’n klein en groeiend lichaam? Dan heb ik natuurlijk ook nog een man. Misschien vind ik vlees niet zo boeiend (doe mij maar chocola ?), hij vindt het wel boeiend! Voor Menno was onze vegetarische periode niet zo bevredigend en hij heeft natuurlijk ook een stem in dit besluit.

Hoe maak je een keuze?

Ik ben heel benieuwd wat jouw gedachten zijn over het eten van vlees en welke keuze jij hebt gemaakt? Eet jij vegetarisch en met welke reden? Hoe ga jij daar mee om als je opgroeiende kinderen hebt en zorg je dat ze alle voedingsstoffen binnen krijgen? Ik weet dat veel volwassenen vitaminen B12 bijslikken, maar heb je dat ook voor kinderen? Mijn dochtertje is 9 maanden, dus die kan nog geen pilletjes slikken…

Laat maar weten wat jouw ideeën hierover zijn! En als ik een keuze heb gemaakt, laat ik het zeker weten. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *