Voor ALTIJD staycation // 5x hou je vakantiegevoel vast

vakantiegevoel

Wij zijn net terug van twee weken vakantie vieren onder de Griekse zon, heerlijk dat ultieme vakantiegevoel!! en girls wat dacht ik vaak in de weken vooraf: ” ik ben echt toe aan vakantie!”. Herkenbare gedachten in deze periode? Tot dat ik er meer over na ging denken en besefte hoe raar het concept vakantie eigenlijk is. Je betaald behoorlijk wat geld om op een plek te zitten met een bed dat altijd minder lekker slaapt en koffie die altijd viezer is dan thuis.. Say whaaat?! Waarom? Omdat we thuis niet de balans hebben die onze geest, hart en lichaam zo hard nodig hebben.

Daarnaast is de #staycation* ineens hotter dan hot! Ik zie ze continu op Instagram voorbij komen. We willen eigenlijk gewoon juist wel thuis die rust vinden, dat vakantiegevoel ervaren. Er zei zelfs iemand onder mijn Instagram post over dit onderwerp dat ze altijd vakantie heeft omdat het een mindset is. Nu weet ik niet of het daar helemaal mee eens ben… Net zoals dat balans en geluk geen constant gevoel is, is denk ik de chillheid van vakantie ook niet altijd aanwezig. Maarrr ik besefte mij wel dat deze 5 dingen mij helpen om dat vakantiegevoel te vergroten én dat ik die thuis ook mezelf kan aanwennen! En jij dus ook 🙂 #foreverstaycation

1) Leef in het NU.

Oooh het word zo vaak gezegd en gedacht, maar in het NU leven is gewoon ontzettend moeilijk! Maar waarom lukt het op vakantie dan zoveel makkelijker? Omdat je weinig andere keuze hebt! Je hebt namelijk alle reguliere shizzle van je leven even op pauze gezet. ” Komt wel als we weer thuis zijn, ik kan er nu toch niks aan doen.” Niemand kijkt er raar van op als we dit doen tijdens vakantie, maar waarom geven we onszelf niet gewoon ook thuis toestemming om een deel van je leven op pauze te zetten?

Leven in het NU kan alleen door te oefenen! Het lukt niet in 1x, het is iets waar je steeds weer naar mag oppakken en wat altijd met vallen en opstaan zal gaan. Daarom dus wel lekker om af en toe letterlijk even weg te gaan (toch geen staycation). maar niet minder de moeite waard om thuis mee bezig te zijn.

2) Luister vaker even naar je lichaam.

Op vakantie gaat je horloge af en je telefoon in het kluisje. Dat zorgt ervoor dat je veel minder gefocust bent op de tijd. Je hebt toch geen afspraken waar je op tijd moet zijn. Je eet als je honger hebt, je slaapt als je moe bent (mits je geen kleine kinderen hebt haha). Kortom je checkt continu bij je lijf waar het behoefte aan heeft. Je vraagt je geest of je ergens wel zin in hebt en je geeft je hart de ruimte voor emoties die al heel lang gevoeld willen worden.

Dus om met jezelf het vakantiegevoel te hebben is het dus belangrijk naar je lichaam te willen luisteren. Om een paar keer per dag in te checken in hoe jij je voelt, waar je behoefte aan hebt. Misschien is het voor jou wel fijn om 3-4 keer per dag even je voeten plat op de grond te zetten. Diep in te ademen en rustig uit. Te voelen of je schouders hoog zitten of dat er andere signalen van spanning zijn.

3) Je hebt minder nodig.

Op vakantie heb je maar beperkte ruimte in je koffer. Het betekent dat je wel moet kiezen. Niet en/en, maar of/of. Dat is eigenlijk zo gek nog niet! Ik besefte mij op vakantie met een beperkte koffer inhoud dat ik eigenlijk helemaal niks miste… Ik had de kleding, verzorgingsproducten, boeken en muziek mee waar ik het meest van geniet. Je koopt in de buurt super op vakantie alleen wat je echt eet of drinkt en een voorraad kast bestaat vooral uit fruit, zoute snackjes, drinken en ijs :). Het was zo fijn en simpel. Overzichtelijk en precies aansluitend bij de behoeften van dat moment. Ineens had ik een stuk minder keuze stress, hoefde ik minder op te ruimen en was ik er over het algemeen vooral niet zoveel mee bezig. Heerlijk!

Wat ik op vakantie een fijne vraag vond: Stel dat ik nu hier voor de rest van m’n leven zou blijven, wat zou ik dan nog vanuit thuis laten invliegen? Dan besef je je ook welke items je huis je thuis maken en waar je echt van geniet. Dus toch maar weer een paar rondjes minimaliseren deze zomer ;-).

4) Stop met jezelf vergelijken.

Je telefoon en social media blijven uit. Er is geen buurvrouw, kerkgroepje, schoolplein of werkvloer. Alle mensen die je op vakantie ontmoet zie je ‘maar’ voor 1-2-3 weken en daarna ga je weer naar huis. Dus lekker boeiend wat zij van je vinden. Het was opeens veel makkelijker om te kiezen wat ik wil, niet wat een ander vind of welke sociale norm ik voel. Het heeft me geïnspireerd om thuis ook minder te vergelijken. Om ‘gewoon’ te voelen wat ik wil en vooral te zorgen dat ik minder de druk voel van andere levens.

Voor het laatste heb ik vooral grondig mijn social media onder de loep genomen. Ik heb via mijn iPhone schermtijd ingesteld. Mijn telefoon staat van 22:00-7:30 uit. Instagram is maximaal een uur per dag en de Facebook app is verwijderd. Daarnaast heb ik mijn vakantiegevoel vergroot door de lijst met wie ik volg te screnen: van wie word ik oprecht blij? Welk leven inspireert mij en wiens account krijg ik eigenlijk gewoon onrust van? Wist je dat je ook accounts kunt dempen zodat je ze niet hoeft te ontvolgen, maar ze ook lekker even niet meer zichtbaar zijn in je feed?

5) Speel!

Waarom kijken we vaak zo weemoedig terug naar onze jeugd als die onbezorgd was? Omdat ze minimale verantwoordingen hadden én omdat we heel veel speelden! Je werd zelfs opgedragen om te gaan spelen door je pa of ma als je ze in de weg liep hihi. Maar in ons grote mensen leven nemen we onszelf vaak zo serieus! Neem ik niet de tijd om bij m’n kindjes op de grond te gaan zitten om te spelen. Of om een hobby te hebben waarbij het niet gaat om de uitkomst, maar gewoon lekker om te prutsen. Wat aan te lummelen, te lanterfanten. Of zelfs je te vervelen.

Dus hoe kun je thuis meer spelen? Meer doelloos aan rommelen zonder te moeten presteren? Voor mij staat er op mijn lijstje: tekenen, podcast luisteren, boeken lezen, bakken (prutsen in een deegje is erg therapeutisch hihi). Maar ook yoga en meditatie voelen voor mij als spelen. Het gaat daarbij ook niet om het resultaat, maar om lekker bewegen in je lijf of zitten met jezelf. Whatever works for you! Make it a habbit!

Where to start?!

Misschien denk je nu wel: Jaaaa Zoë deze vijf punten klinken super logisch en fijn dat je  jouw vakantiegevoel zo hebt ondervonden, maar waar begin ik?! Soms kan het zo overwhelming voelen… Weet dat vooral dat deze 5 punten geen nieuwe doelen op zich zijn. Het mogen levenshoudingen zijn en geen eind station. ? I’m on a journey and growth is the goal. 

Ook hierin merkte ik bij mezelf op dat ik vooral minder schermen nodig heb om tot deze state of mind te komen. Dus onze tv staat sinds we thuis zijn nog maar bar weinig aan en we overwegen zelfs Netflix op te zeggen. Het was niet meer intentioneel. We koeloerden uur naar uur, naar dat scherm en op die van onze telefoons, iPad, whatever. Ook heb ik dus een lijstje gemaakt met waar ik dan wel mijn leven mee wil vullen. Stel dat je een vriendenboekje zou invullen en zou opschrijven wat je doet met je vrije tijd. Zou wat je wenst op te schrijven dan overeenkomen met hoe het er nu werkelijk uitziet in je leven?

Veel plezier met zelf prutsen! Welke mindset past bij jouw leven? Waardoor krijg jij het vakantiegevoel? Let me know!

*Staycation // vakantie vieren vanaf huis. Waar je bijvoorbeeld wel dagjes uit doet, maar gewoon thuis slaapt en leeft.

 

1 Comment

  1. Ooh wat een fijn artikel! Wat ik echt even nodig had, kwam er zelf namelijk even niet uit: Hoe kan ik ontspannen en tijdens mijn vakantie echt dat vakantiegevoel hebben. Thanks babe! Ik ga lekker proberen en prutsen ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *