Verlangen naar verbinding // bookreview

verbinding

Brene Brown schreef weer een prachtig boek over een mooi, maar moeilijk thema: verbinding. Namelijk hoe je kwetsbaar blijft en authentiek, maar dan toch in verbinding kan blijven staan met de ander. De behoefte om erbij te horen en niet buiten de groep te vallen is heel herkenbaar, maar hoe deal je er nu mee als je ook trouw aan jezelf wilt blijven? Vandaag een bookreview hierover!

Verbinding gaat niet vanzelf

Wat ik zo goed vind aan de boeken van Brené is dat zij altijd een persoonlijk en universeel verhaal te vertellen heeft. We herkennen ons allemaal in haar situaties, omdat ze niet speciaal voor haar alleen zijn. Het zijn de momenten waar we ons allemaal in conflict voelen tussen trouw zijn aan onszelf en niet willen onderscheiden van je omgeving. Erbij willen horen en pleasen zijn hierdoor voor veel van ons herkenbare gevoelens.

Daarnaast is Brené wetenschapper, onderzoeker en dus is het niet alleen een persoonlijk statement wat zij steeds weer maakt. Ze heeft wel degelijks harde data over ons als mensen weten te verzamelen, niks geen onderbuik gevoel! Wat heel duidelijk in haar boek ‘Verlangen naar Verbinding’ naar voren komt is dat ons verbinden niet vanzelf gaat. Verbinding vraagt kwetsbaarheid, eerlijk durven zeggen wat je weet en je bewust zijn van de eenzaamheid die daarbij ‘hoort’.

Ga je mee de wildernis in?

Brené omschrijft in haar boek hoe je je soms zo totaal alleen kunt voelen ook al zit je tussen de mensen die je lief zijn. Misschien ben je wel op familiediner en vraag je je serieus af hoe het kan dat deze mensen met wie je opgroeide jou niet snappen. Je voelt je alleen. Of je collega’s hebben het ergens specifiek over en jij hebt geen idee wat die term betekent. Ben je dan sterk genoeg om dat eerlijk te zeggen of verkoop je bullshit en praat je mee? Bang om afgewezen te worden.

Er echt bij horen, vraagt van je dat je eerst echt alleen durft te staan. Precies als je daar op die ongemakkelijke en soms schurende plek comfortabel bent wordt de verbinding met de ander echt. Want dan handel je niet meer uit angst of om erbij te willen horen. Je handelt vanuit je pure zelf, authentiek en trouw aan wie jij bent en tegelijk open staand voor de ander. Die plek waar je eerst alleen moet gaan staan noemt Brené ‘de wildernis’. Om in de wildernis te gaan staan is er moed nodig, heel veel moed. Je weet op het moment dat je die wildernis in stapt namelijk nooit of je zal eindigen in verbinding. Je familie kan totaal op je afhaken of je collega’s lachen je uit. In de wildernis ben jij de persoon die jezelf de veiligheid moet geven en komt dit niet meer vanuit een ander.

Zoom in

Het andere punt wat mij raakte is dat Brené in haar boek juist aanmoedigt om in te zoomen. Voor de wildernis stap je namelijk de ruimte op, beken je kleur en is het eng. Maar de wereld draait niet alleen om onze persoonlijke statements. Juist in deze tijd worden die namelijk al te pas en te onpas gemaakt. Je bent voor of tegen Trump, je bent voor of tegen zwarte piet, je eet wel of geen vlees… We zijn zo vaak verdeeld en zonder dat we het ons beseffen vinden we iets van het andere ‘kamp’. Als we werkelijke verbinding verlangen dan vraagt het van ons om ons te verdiepen in de ander als persoon niet om hem of haar af te schrijven om wat die stemt, eet of draagt. Het is zo makkelijk om te roepen: “dat al die PVV stemmers niet nadenkende suffies zijn die Wilders na-apen. Nou ja allemaal behalve m’n buurman, want die is heel lief en helpt altijd een ander. Tja hij heeft nu eenmaal een andere politieke voorkeur dan ik.”

Op het moment dat we ons niet verwijderen, maar dichtbij die ander komen met een andere mening ontstaat er verbinding. Die ander is namelijk veel meer dan alleen een mening, het is een mens met lagen, mooie karakter eigenschappen en eigenaardigheden. Dus zoom in op de ander, ga de verbinding aan en wees dapper genoeg om kleur te bekennen.

 

Dit boek is onderdeel van de Her Delight Bookclub. Iedere eerste van de maand verstuur ik de Letter of Delight, een goodiebag nieuwsbrief met o.a. elke maand een nieuw boek in de bookclub. Schrijf je in en lees met ons mee!

Wil je ‘Verlangen naar Verbinding’ ook lezen? Gebruik deze link en bestel via Bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *