Stop giving a F*CK…. bookreview!

stop giving a f*ck

Vandaag een bookreview over een boek waar ik schaamteloos hard om heb gelachen. ‘The life changing magic of not giving a f*ck’ van Sarah Knight. Het is de ideale luchtige wake-up call als je zat bent van de verplichtingen. Het is hoog tijd om eens na te denken waar je een ‘f*ck’ omgeeft.

*een kleine dislaimer…. Ja, er wordt nog vaker in dit artikel het woord f*ck gebruikt. Nee, ik heb daar als christen geen moeite mee ?

Besef je waar je een f*ck om geeft

De ondertitel van het boek zegt: “Stop met het geven van tijd die je niet hebt, aan dingen die je niet wilt doen, met mensen die je niet leuk vindt.”. Herkenbaar?! Soms kijk je in je agenda of je todo-list en denk je: “Hoe is het mogelijk dat dit allemaal op mijn bordje ligt?” Terwijl je man lekker ff 2uurtjes gaat zitten gamen, stress jij je rot op weer een verjaardagscadeautje, knal je er nog even 5 mailtjes uit en poets je de wc. Zo vaak heb ik het gevoel dat ik geleefd word en iedereen tevreden probeer te houden.

Het boek is vlot en sarcastisch geschreven. Zo is de titel eigenlijk gejat van Maria Kondo en haar opruimdrift. Sarah benoemt het zelfs dat ze het heeft gejat en aangepast; but she couldn’t give a f*ck. En dat is precies het startpunt. Iedereen heeft een beperkte mate van energie, tijd en geld te investeren. Ook wel je ‘f*ck budget’ genoemd. Iedereen spendeert deze f*cks gedurende de dag, maar de vraag is of je dit uitgeeft aan de dingen die je echt wilt. Als je het eenmaal aan iets hebt uitgegeven kun je het niet meer in iets anders investeren wat je eigenlijk echt graag had gewild.

NotSorry Method

Daarom heeft Sarah Knight de ‘NotSorry Method’ ontwikkeld, waarmee je kan bepalen óf dit iets is waar je een f*ck om wilt geven. Het belangrijkste component voor deze methode is je afvragen wat jij nu werkelijk wilt. Wat zou jij het aller liefste doen als je heel heel eerlijk bent? Help je dan mee op de bruiloft van iemands neef van de kerk óf ga je liever met een vriendin naar de bioscoop? De tweede stap, als je beseft wat je eerlijke wens is, is bepalen of je er anderen mee kwetst. Dit werkt als een soort thermometer, kom je boven een bepaalde waarde uit dan is het soms tóch de moeite waard om iets te doen waar je eigenlijk geen f*ck om geeft. Maar besef je wel:

When it comes to how your fuck-giving affects other people, all you can control is your behaviour with regard to their feelings, not their opinions.

Je kunt dus natuurlijk rekening proberen te houden met de gevoelens van anderen. You do not want to be an asshole! Maar de mening van een ander heb je nu eenmaal nooit controle op. Dus het volgende advies van Sarah is dan ook om niet mee te doen aan ‘the shame game‘. Schaamte is echt funest voor ons functioneren, dat liet Brené Brown ons al zien! Dus wees eerlijk en kwetsbaar, maar durf ook op te komen voor wat je echt wilt.

Verschillende levels of giving a f*ck

In het boek worden 4 levels omschreven bij dingen waar je een f*ck om kan geven. De categorieën lopen van makkelijk naar moeilijk:

stop giving a f*ck

– Things
– Work
– Friends, Acquintances and Strangers
– Family

 

 

 

Familie is de moeilijkste categorie om mee te dealen! Om eerlijk te zijn in wat je echt wilt en om niet te doen waartoe je je sociaal verplicht voelt. Om af te wegen wat iets je echt waard is kun je altijd kijken naar de energie die het jou kost, de hoeveelheid geld die je ervoor moet investeren en de tijd die er van je gevraagd wordt. Nogmaals het doel is nooit om een asshole te zijn, maar wel om eerlijk te worden. Dus vind jij kerstkaarten sturen zonde van je tijd, energie en geld? Laat ze lekker volgend jaar zitten! Jammer dan dat tante Corrie echt een kaartje van je verwacht…

Kortom een lekker makkelijk weg lees boek, die even opfrist waar je nu werkelijk je tijd, geld en energie aan uitgeeft. Als je na het lezen nog precies je f*cks zo verdeelt als nu, dan heb je in ieder geval een paar keer smakelijk kunnen lachen om Sarah haar insteek voor dit leven!

 

Psst… Vergeet jij je niet in te schrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief?! Op de eerste van de maand wordt er een mail verstuurd. Deze staat bomvol DELIGHT om jouw maand net wat leuker te maken én bewuster te leven. En in februari komt er een heeeele leuke actie aan die je echt niet wilt missen! XOXO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *