Slow Living // Zullen we eens lekker vertragen?

Slow Living

Hoi! Ik ben Zoë (hallo Zoë!) en de aankomende drie maanden geef ik mezelf een ‘slow living’ experiment.⁠ Ik merkte namelijk na afgelopen half jaar dat ik er diep van binnen naar verlang om mee te gaan in het ritme van de herfst. Naar binnen keren, wat blaadjes los laten, naar beneden laten dwarrelen en vertrouwen dat de aarde ze opvangt en zal dragen.⁠ Vertragen.

Het verlangen naar Slow Living

Ineens gebeurde het afgelopen weekend, het was herfst. Na maanden van voorjaar en zomer, zon en gewoon gaan. Ik kwam tot stil stand. Haalde eens diep adem en besefte mij dat er bizar veel gebeurd is in een half jaar tijd.

Een half jaar terug kwamen we in een lockdown, ik sprong enthousiast in een modus van meditaties aanbieden en uiteindelijk stroomde daar Studio Delight uit voort. We hebben uren lang live sessies georganiseerd, fotoshoot, website bouwen en nog een miljoen klusjes die ik (dank U Heer!) vooraf nooit bedacht had, maar er wel bijhoren. Toen kwam er ineens de kans om in de zomermaanden al mijn christelijke yoga docenten opleiding te volgen en het feest van door door en nog eens doorrrrr was compleet.

Dus is er een diep verlangen, zo’n zacht stemmetje van binnen dat verlangt naar minder, naar langzamer, naar slow living. Vertragen om ademruimte te creëren. Om te verwerken wat er eigenlijk afgelopen half jaar is gebeurd, om te wortelen met ons nieuwe bedrijf en niet alleen maar door te blijven racen.

Maak het leven langzamer

Hoe doe ik dat?? Het was de vraag die maar bleef gonzen… Hoe doe je dat slow living? Het klinkt zo zalig en toch lijkt het zelden iemand te lukken. Je kunt dan natuurlijk mega research doen en een kei goed plan van aanpak maken, maar juist die doe-energie lijkt me zo misplaats als je slow living wilt omarmen. Het voelt zachter, intuïtiever en meer volgend. Het voelt eerlijk gezegd ook een beetje als afkicken, om dan niet direct je mouwen op te stropen en dit vertragen eens goed aan te pakken ;-).

Dus wat ik ga doen is meer ‘nee’ zeggen. Niet alleen naar de dingen die ik niet graag doe, maar juist ook nee zeggen tegen activiteiten die ik wel graag doe. Ze hebben alleen nu geen prioriteit. “Nee, ik wil niet naar die vergadering komen. Nee, onze borrelavond zal voorlopig niet plaats vinden. Nee, je verjaardagsfeestje vraagt op dit moment te veel energie.” Het niet meer druk hebben als bewuste keuze. Tijd voelen om te lummelen, lekker te fietsen met de kindjes in onze nieuwe bakfiets en aandachtig m’n thee te drinken. Om op m’n werkdagen te weten dat wat ik plan ruim past in de tijd die ik heb. Keuzes maken en vertrouwen dat die andere zaken wel weer in een ander seizoen komen (of niet).

Neem je eigen medicijn

Het klinkt zo stom uit de mond van een meditatie/yoga juf, maar wat ik dus zelf prioriteit wil gaan geven is mediteren en yoga. Het risico als iets je werk is is vaak dat je er alleen nog mee bezig bent als je moet werken. Terwijl ik dan juist uitdeel en niet ontvang. Dus ga ik in dit experiment op zoek naar een nieuwe vorm die past in mijn levensritme. Ik ga beginnen met een avondritueel zoeken en daarin meditatie opnemen en mijn werkdagen beginnen met een yoga les (online) volgen. Jíj kunt natuurlijk wel aansluiten in de meditatie lessen van Studio Delight op woensdag avond of vrijdag ochtend.

Verder is een grote onruststoker toch echt m’n telefoon. Wat is het namelijk de laatste tijd weer makkelijk geworden om continu dat apparaatje in m’n hand te hebben. De schermtijd op m’n iPhone is weer ingesteld, maximaal een uur instagram per dag en van 21:00-08:00 zijn m’n apps afgeschermd.

Tot slot is mijn allerbeste medicijn de natuur! Want ooh my wat is de herfst prachtig. Ik hou van de knusheid, boswandelingen maken, kaarsjes aan, pompoensoep koken, houtkachel aan en een boek erbij. Het zijn allemaal manieren waarop je je zintuigen om een zachte manier prikkelt. Dus denk eens na hoe jij dat zou kunnen doen en jezelf echt bewust kunt maken. Mindfuller zijn dus… leven in het nu. Wil je meer lezen over die lessen van de natuur in de herfst? Check dan deze blog die ik schreef in 2017! Je weet wel drie jaar terug toen hygge, lagom en slow living nog niet van die buzz woorden waren.

Heb jij nog een mooie tip voor mijn experiment? Ik ga er aankomende maanden hopelijk ook wat video’s over maken welke richtingen mij houvast geven en hoe ik dit aanpak!

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *