Oefenen is fijn! Leer iets nieuws

oefenen

Hoe vaak vind jij van jezelf dat je alles maar moet kunnen of op z’n minst het na een paar keer wel onder de knie moet hebben? Ik push mezelf graag, maar vergeet hierdoor vaak dat op iets moeten ‘oefenen’ ook zo z’n voordelen heeft. Waarom geven we onszelf eigenlijk zo weinig de ruimte om te oefenen? Iets nieuws leren kan zo leuk zijn en ‘oefening baart kunst’! Zeggen ze ?

Oefenen… Wat is dat?

Zo vaak betrap ik mezelf er op dat ik een streber ben. Op zich wel een chille eigenschap, want die zorgt ervoor dat ik (meestal) ook daadwerkelijk iets gedaan krijg op een dag. Ik maak graag lijstjes en die vinkjes zetten voelt zo lekker. Maar als ik dat vinkje niet kan zetten irriteert het. Vind ik gewoon stom… Meestal kan ik het vinkje niet zetten omdat ik óf te ambitieus aan het plannen was óf omdat ik aan het uitstellen ben. Dat uitstel gedrag ligt mij overigens ook best lekker ?.

Daarnaast is er nog de derde categorie en die vind ik dan meteen ook het aller stomst! Dat is namelijk wanneer je geen vinkje kunt zetten, omdat het je niet lukt. Ik kan het niet uitstaan als het mij niet lukt om een klusje zelfstandig af te ronden. Ik gok dat ik zo’n “zelluf doen!” peuter ben geweest, die driftig werd van hulp. I just like to fly solo baby. Best een ding dus. Maar vooral omdat ik mij besefte dat ik daardoor vaak prestatie gericht nadenk. Doel stellen, afvinken en door naar het volgende. Oefenen is zoiets dat te veel tijd kost en daar hou ik liever geen rekening mee. Dan heb ik dus eerst vijf klad papiertjes vol; ga je voor het ‘echie’ en ziet het er nog niet zo uit zoals je in  gedachten had. Zucht!

Oefenen als doel op zich

Al dat resultaat gericht zijn breekt mij soms op. Dan is m’n energie weg en zit ik als een hoopje op de bank te balen van mezelf. Het gevoel dat ‘niks lukt’ overspoelt dan even. Dit zijn ook altijd de momenten dat ik besef dat ik best wat liever voor mezelf mag zijn. Ok, misschien is het niet gelukt zoals ik in gedachten had, maar ik ben vaak toch al goed op weg of het resultaat is stiekem best leuk.

Een paar weken terug werd ik mee gevraagd door een vriendin naar een workshop handlettering. Precies rond de tijd dat ik mezelf zo weinig oefenruimte gaf, kwam dit op m’n pad. En ja hoor, in eerste instantie schoot ik weer lekker in ‘de streber’. Ik baalde dat mijn quote er niet zo mooi uit zag als die van m’n buurvrouw en ik legde de lat fijn nóg een stukje hoger. Tot ik mij besefte dat zij al heel wat uurtjes had zitten handletteren en dat oefenen dus wel echt nodig was. Sterker nog dat oefenen een doel op zich kan zijn, omdat ik het gewoon heel leuk vond om te doen. Lekker zoeken op Pinterest naar een leuke quote, schetsen met potlood, prutsen met kleuren en tekenen met inkt. Ik werd er blij van!

Iets nieuws leren is gezond

Het aanleren van een nieuwe vaardigheid blijkt dan ook nog eens gezond voor je te zijn. Doordat je je hersens uit het vertrouwde pad haalt hou je ze een beetje flexibel. Daarnaast blijkt oefenen voor mij dus ook goed te werken, omdat het de drempel verlaagd. We hebben zo vaak de neiging om alles goed te willen kunnen en ons te vergelijken met anderen. Als je jezelf de ruimte geeft om iets nieuws te leren just for fun, dan gaat het niet over prestaties. Dan gaat het over ontspannen! Dus aankomende tijd ga ik lekker aan de klieder met inkt, potloden en stapels papiertjes. Ik heb zelfs een boekje gekocht om mijn creaties in te maken. Juist zodat het zichtbaar wordt wat er gebeurt als je blijft oefenen.

Gouden regels tijdens het oefenen?

Om mezelf te beschermen heb ik wat ‘regels’ ontdekt die helpen als je iets nieuws wilt leren:

  1. Al het resultaat is welkom, ook de blunder! Dus drupt er een klodder inkt midden in m’n bladzijde, dan scheur ik ‘m er niet uit.
  2. Raak je gefrustreerd dan leg je het weg. Het doel is lekker even iets voor jezelf doen en frustratie maakt het over het algemeen niet erg gezellig tijdens het oefenen. Stukje bij beetje kom je er wel.
  3. Niet perfect is ook goed. Vooral als ik ansichtkaartjes teken heb ik de neiging om die opnieuw te maken als het me net niet zint. Maar ook niet perfecte kaartjes worden nu verzonden. Het is een goeie oefening dat het om de inhoud gaat en niet op de verpakking ♥

Dus waarin ga jij lekker oefenen?? Misschien ga je ook wel aan het tekenen of leer je ukelele spelen? Of ga je een nieuwe sport proberen? Als je doel maar is om te genieten en niet om weer een kunstje aan je cv toe te voegen!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *