Liefdestalen – Welke spreek jij?

liefdestalen

Afgelopen woensdag ging de LOVE challenge van start hier op Her Delight. Ik ben super excited over alle vrouwen die zich hebben opgegeven én de leuke reacties die ik van jullie krijg! Vandaag krijgen deze leukerds een mail over welke liefdestalen je kunt spreken? “Liefdestalen… Zoë waar heb je het nu weer over?”

Wat zijn liefdestalen?

We spreken allemaal een taal en soms zelf een dialect ? . Gary Chapman is relatietherapeut en de schrijver van het boek de ‘5 talen van de liefde’. Kortweg zijn er volgens hem 5 categorieën waarin we onze liefde geven en ontvangen. Hij benoemt dat we allemaal een liefdestank in ons hebben. Als je liefde uitdeelt gebruik je de brandstof in deze tank, als je liefde ontvangt vult de tank weer aan. Het punt is alleen dat iedereen een voorkeur heeft voor een bepaalde taal. Elke tank draait het beste op een ander type brandstof, maar welke liefdestalen zijn er volgens hem te onderscheiden?

1. lichamelijke aanraking
2. cadeaus
3. positieve woorden
4. dienstbaarheid
5. tijd & aandacht

Waarom het ontdekken van jouw liefdestalen handig is

Bijna 8 jaar geleden kreeg ik verkering met Menno! Jemig, wat vond ik dat spannend én ingewikkeld. We deden allebei onze stinkende best om zo leuk en lief mogelijk voor de ander te zijn. Je hebt het gevoel dat je de hele wereld aankan omdat je (1) verliefd bent, dus je systeem is gedrogeerd met stofjes en hormonen en (2) omdat je alle talen van de liefde spreekt en mega je best doet voor je verkering om die liefdestank vol te laten stromen. Maar na een tijd zijn de stofjes weer op hun normale levels en doen we niet meer zo onze stinkende best voor onze liefjes. De gewoonten zijn erin geslopen en je toont je liefde vooral op basis van jouw intuïtie. Grote kans dat jouw liefdestaal niet dezelfde is als die van hem en voor je het weet voelt je relatie niet zo bevredigend meer.

Liefde is een werkwoord

Menno en ik kwamen ook op dat punt… We hadden allebei het idee vet veel liefde te geven, maar niet zoveel terug te krijgen. De test die hoort bij het boek gaf ons heel veel inzicht. Als jij en je partner een beetje uiterste van elkaar zijn raad ik je zeker aan om allebei de test in te vullen en daarna met een wijntje erover te kletsen. Het kan zó verhelderend zijn als je er woorden aan kunt geven. Zo bleek mijn hoofdtaal ‘cadeautjes’ te zijn en die van Menno ‘dienen’. Aaai, dat kwam best onhandig uit. Ik wil dus stiekem graag grootse gebaren en hij is liefst zo onopvallend en dienstbaar als mogelijk… Door de test in te vullen besefte wij ons dat ik best wat vaker iets kan dimmen en hij wat meer mocht uitpakken.

Ze zeggen het zo vaak: liefde is een werkwoord. Juist op deze momenten besef ik mij weer hoe waar dat is. Dus mijn liefde uitten op een manier die bij Menno past kost wat. Ik moest aan de bak… Het vraagt van mij dat ik niet uit mijn eigen instinct handel, maar dat ik nadenk over wat bij hem past en hoe ik hem het beste kan laten ervaren dat ik van hem hou.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *