LECTIO DIVINA // christelijke meditatie

lectio divina meditatie

Zo het is eindelijk weer tijd voor een nieuwe video op YouTube! Na alle drukte met de advent course in december kriebelde het enorm begin januari om weer nieuwe video’s te maken. Het kriebelt ook voor allemaal andere plannen, maar zoals Prediker ons zo mooi leert voor alles is een tijd 😉 EN nu is het tijd om te gaan zitten en op een nieuwe vorm van mediteren te kauwen: Lectio Divina.

Wat is Lectio Divina?

Lectio Divina wordt vooral gepraktiseerd in kloosters. Het is een eeuwen oude bijbel leesmethode, ontwikkelt door benedictijnse monniken. Lectio Divina kan worden vertaald als ‘goddelijke lezing’, maar dat klinkt dan meteen wel weer zo Hollands haha. De Engelse zeggen ‘devine reading’ 🙂

Lectio Divina bestaat uit een aantal stappen die je doorloopt om je hoofd en hart zoveel mogelijk te verdiepen op een tekst. Fijn is wel om een bijbel gedeelte te kiezen hiervoor dat niet al te lang is. Het gaat dus niet om de meters die je maakt, maar om de diepte die je eruit kunt halen. Dat gaat gewoon net wat makkelijker als het geen enorme lap tekst is.

Je kunt kiezen voor een kort stukje uit de Bijbel maar vaker wordt Lectio Divina ook toegepast op 1 bijbelvers. Het zal je verbazen hoeveel er dan alsnog naar boven kan komen als het zelfs maar om een paar zinnen gaat…

De vier stappen van Lectio Divina

// LECTIO //

Lees de tekst langzaam en aandachtig. Probeer de woorden te proeven, maar geen uitleg of betekenis te geven.

// MEDITATIO //

Lees de tekst nogmaals en voel/ervaar welk woord of stukje zin er voor jou uitspringt. Laat het je hoofd en hart vullen en adem op dat stukje in de stilte na het lezen.

// ORATIO //

Dit is het moment om God de ruimte te geven. Lees desnoods nog een keer de tekst en word daarna stil. Je kunt hier heel goed de vaardigheden inzetten die je afgelopen weken met mediteren hebt geleerd. Juist door die leegte in je hoofd en hart te creëren komt er ruimte voor God om tot je te spreken.

// CONTEMPLATIO //

Deze laatste fase is voor het creatieve inzicht. Welk puzzelstukje heb je uit de meditatie ontvangen en hoe kun je dit vorm geven in je leven?

Ervaar het maar zelf!

Persoonlijk vind ik het een hele fijn methode om bewuster op een tekst te mijmeren en Gods Geest en wijsheid praktisch en doelgericht uit te nodigen in mijn leven. Lectio Divina kan soms wat zweverig klinken, maar de beste manier om het te snappen is door te ervaren, vandaar dus ook een video! Enjoy -X-

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *