Herfst: zoveel mooie lessen te vinden

herfst

Ieder seizoen brengt nieuwe ervaringen mee en vooral de overgang van de zomer naar de herfst vind ik altijd een grote verandering. De zomer gaat vooral om het buiten zijn en het leven delen met vrienden. De regen en storm van de herfst jaagt ons naar binnen. Vandaag deel ik mijn visie op het leven met de seizoenen en dan vooral hoe je je voordeel uit de herfst kan halen. 

Herfst: Leuk of het begin van je winter depressie?

Veel mensen maken concrete plannen voor de zomer. Ze boeken een leuke vakantie, kopen kaartjes voor een festival en ontmoeten vrienden en familie rondom een BBQ. Super leuk! En voor je het weet starten de scholen, gaat iedereen weer aan het werk, liggen er geen aardbeien meer in de winkel en regent het alleen nog maar. Zoveel mensen zijn door de zomer opgeladen en knallen volop dat dagelijks leven in. Daarna beginnen de bladeren van de bomen te vallen en als je wekker ’s ochtends afgaat is het nog donker. De herfst is gearriveerd! En alle motivatie en frisse energie is spontaan verdwenen… Voor zoveel mensen is de herfst een opmars naar hun winter depressie. Herken jij jezelf in dit patroon?

Ik heb hier heel wat jaren in gezeten! Voor ieder stukje herfst voelde ik mij vanbinnen somber worden. Een kleine piek aan happy energy rond de kerstdagen, om vervolgens vol mijn winter dip in te knallen. De afgelopen paar jaar heb ik geleerd om dichter met de natuur mee te leven. Mijn winter depressie begon al in de herfst, omdat ik niet het ritme van de herfst overnam.

De herfst is de natuur die vertraagd

Als de herfst startte was ik super druk bezig om mezelf te pushen met al mijn zomerse energie en nieuwe plannen. Tot ik mij dus besefte dat de natuur precies het tegen gestelde doet. Zij neemt juist meer rust, is niet meer bezig met vrucht voortbrengen en succesvol zijn. Zij is bezig met vertragen en laat (letterlijk) los. De natuur is er heel ok mee dat haar temperatuur daalt, er meer wolken zijn en meer regen. Zij is er ok mee, omdat ze weet dat het nodig is. Er ontstaat daardoor ruimte, zodat ze de aankomende maanden niet zo druk bezig hoeft te zijn. De rust doet haar goed wanneer de winter aanbreekt en na dit stille proces van binnen, barst ze open als de lente aanbreekt.

Help jezelf door de herfst te volgen

Sinds twee jaar probeer ik het mezelf juist in de herfst wat gemakkelijker te maken. Ik geef mezelf de tijd en ruimte om naar binnen te gaan. Om lekker te genieten van een dekentje, kop koffie en wat lekkers. Ik geniet van een sessie in de keuken met herfst groenten en om ein-de-lijk dat boek uit te lezen wat als zolang op m’n nachtkastje ligt. Naar binnen gaan is niet alleen letterlijk, maar ook spiritueel. De herfst is bedoeld om los te laten, een stap terug te doen en op te ruimen wat er naast je neervalt. De regen dwingt ons om onze huizen in te gaan. Het is een jaarlijkse check om te kijken of je nog steeds thuis bent op de plek waar je woont. Maar ook om te kijken of je je nog thuis voelt bij wie je bent.

Als je dit patroon, dit ritme van de natuur, gaat volgen zal je je energie level op een niveau houden waar je comfortabel bij bent. Het zal je helpen om je dagelijkse dingen met een frisse blik te blijven benaderen. Om van binnen te vertragen en het werk te verzetten dat nodig is om een gelukkig mens te blijven die volledig in haar delight leeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *