Heb ik een winterdip?

winterdip

Maandag avond en je voelt je al bij voorbaat moe voor de rest van de week… Een vriendin appt hoe het gaat en hoe m’n vibe is én ineens besef ik het mij. M’n vibe is helemaal niet zo lekker. Er is niks mega mis, ons leven hobbelt best prima en tuurlijk er is afgelopen maanden veel gebeurd. Maar ik besef mij dat ik een soort afwezigheid in mezelf voel. De winterdip.*

Hoi Winterdip, ben je er weer!

De winterdip is niet nieuw voor mij, ook de winterdepressie is mij bekend. Ik schreef al eerder over het leven met de seizoenen en hoe de overgang naar de herfst invloed heeft op hoe ik de winter beleef. Ik geloof dat God de seizoenen met een reden heeft gemaakt en dat het je iets oplevert als je daarin mee gaat met je leefritme. Misschien had ik enkel op de Antillen geboren moeten worden? ?

Life happens while you’re making other plans. – John Lennon

Dit jaar schakelde ik daarom bewust terug in de herfst, maar wat ik niet wist was hoe onstuimig en energie vragend deze winter zou zijn. We kochten (redelijk onverwacht) een nieuw huis, onze eigen mini is veel ziek geweest, toch heel hard werken als zzp’er en lieve vrienden maakte een groot verlies mee. Ik snakte naar de lente en ineens kwam daar nog zo’n mega winterweek… Ik wil eigenlijk alleen nog maar in bed liggen met Netflix.

Wees maar lief voor ik

Beseffen wat er speelt in je leven is vaak de grootste stap. Op het moment dat we erkennen wat er aan de hand is, zijn we al halverwege de verandering. Dus toen ik terug appte aan mijn vriendinnetje, dat ik eigenlijk helemaal niet zo lekker in m’n vel zat en besefte dat de winterdip niet aan mij voorbij ging, viel het kwartje. Ik kan wel mezelf nog meer blijven voort pushen, maar daar krijg ik alleen maar minder m’n flow van terug. Die winterdip mag gewoon erkent worden! Wat overigens niet betekent dat ik vind dat die mag blijven ?.

Daarom een blog. Om te erkennen dat de winterdip er is, dat ik er mee bezig ben. Mijn medicijn tegen een winterdip? Liefde aan jezelf geven. Misschien zit jij ook wel onder die grauwe sluier? Bedenk je dan op welke manier jij het beste aan jezelf kan laten merken dat jij jezelf lief vind. Voor mij helpt het om het gevoel te hebben dat ik verwend wordt. Dus ik heb een ochtend waarin ik ‘eigenlijk zou moeten werken’ vrij genomen om de stad in te gaan. In winkeltjes te neuzen, wat te shoppen én om wat creatieve spulletjes te kopen. Ik krijg m’n flow het beste terug door te maken/creëren. Zonder hoger doel, maar gewoon omdat het lekker is om in een fris nieuw tekenboekje te kliederen. Op Pinterest te zoeken naar quotes en die te handletteren. En dan vooral niet te kritisch te zijn, maar gewoon mogen prutsen.

Wat helpt tegen een winterdip?

Lief zijn voor jezelf is denk ik de belangrijkste in deze situatie. Misschien schrap je wel iets uit je agenda, ga je even shoppen of koffie drinken in de stad. Trakteer jezelf op jouw aandacht! Daarnaast is aangetoond dat frisse lucht en daglicht helpen bij een winterdepressie. Dus pak dat extra rondje met de hond als de zon schijnt en eigenlijk ook als de zon niet schijnt hihi. Slik wat extra vitaminen D of neem lekker een zonnebank. #spoilyourself Geef jezelf ook een schop onder je kont met de klusjes die je bent gaan uitstellen, juist als je die van je lijst kunt schrappen komt er weer lucht en flow. Je hoeft het niet in 1x af te vinken. Besteed 10 minuten aan een klusje en besluit daarna of je doorgaat of iets anders gaat doen.

Maar misschien nog wel het belangrijkste is om te bidden/mediteren. Hij wil bij je zijn als je je niet fijn voelt. Ik geloof dat God het van ons wil horen wat we denken en dat Hij de calmness geeft in jouw rusteloosheid. Van mediteren is daarnaast ook aangetoond dat het onze hersenen weerbaarder maakt. Dat we ons minder overspoeld voelen door dagelijks een paar minuten te zitten, uit te zoomen en adem te halen.

En laten we vooral bidden dat binnenkort de LENTE losbarst!  

*Een kleine disclaimer… Ik schrijf deze blog juist om de winterdip te normaliseren, niet om te laten zien hoe zwaar mijn leven is ? I’ll be fine!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *