FEBRUARI // ontspullen + opruimen + schoonmaak!

ontspullen

Rond deze tijd van het jaar kriebelt het altijd bij mij om ons huis eens even goed onder handen te nemen en grondig te ontspullen. Toen ik laatst las dat februari oorspronkelijk komt van het Latijnse woord februare wat ‘zuivering’ betekent was het ineens volkomen logisch. Het is dus letterlijk de maand om je huis en leven te zuiveren. Hoe doe je dat? Ontspullen, opruimen en schoonmaken!

Ontspullen // weg met al die zooi….

Vroeger was het een traditie, de grote voorjaarsschoonmaak. Die ene keer per jaar dat alle meubels aan de kant gingen er grondig werd gereinigd en alle vergeten hoekjes werden uitgezocht en schoongemaakt. Tegenwoordig leven we steeds minder volgens dit soort rituelen, want maandag wasdag, woensdag gehaktdag en ga zo nog maar even door heb ik nog nooit een vriendin over gehoord haha. Maar het is dus ergens ook jammer, want juist dat gezamenlijke ritme heeft iets rustgevend en maakt het makkelijker om vol te houden.

Dus mijn voorstel is dat we langzaam aan weer eens gaan kijken naar welke oude tradities of gewoonten we terug kunnen halen. Niet omdat het nou eenmaal zo moet, maar omdat het in je voordeel kan werken als er (zoals Prediker zo mooi zegt) voor alles een tijd en een plek is. Wat mij betreft is februari dus de perfecte tijd voor de grote schoonmaak! Het is zo’n tussen in maand, waarin we op adem zijn gekomen van alle feestdagen gekte en verlangen naar de lente met al haar nieuwe activiteiten. Perfect om dus precies nu eens grondig te werk kunnen gaan.

Opruimen of terug zetten?

De afgelopen drie jaar ben ik steeds meer bezig geweest met opruimen en ontspullen. In eerste instantie dacht ik dat het kwam door de nesteldrang hormonen of onze verhuizing 1,5 jaar terug… Inmiddels is het steeds meer een lifestyle geworden. Ik durf mezelf absoluut geen minimalist te noemen, vooral omdat dan ‘echte’ minimalisten heel boos gaan worden hahah. Maar ik weet wel zeker dat de mindset van een minimalist goed bij mij past. Het heeft daarnaast een therapeutische uitwerking op je hoofd en hart om laagje voor laagje te ontspullen. Om steeds dichterbij je kern te komen en steeds meer te beseffen wat je nu eigenlijk echt gebruikt.

Ik hoorde ooit iemand zeggen:

Wij doen niet aan opruimen, wij doen aan terugzetten!

Wat dus betekent dat al je spullen ook daadwerkelijk een plek hebben. Zo vaak wordt onze leefruimte een troep, omdat het of te vol staat of omdat je spullen geen vaste plek hebben. Maar pas op, want straks ontdek je, net zoals ik, hoe rustig je wordt van ‘declutter‘ video’s op YouTube waarin de een na de andere hack wordt getoond om je huis op te ruimen en opgeruimd te houden.

Ennnnn ACTIE!

Hoe extreem (of niet!) je ook wilt opruimen, ontspullen en schoonmaken mijn allergrootste tip is: Kies een actieplan! Schrijf eerst eens duidelijk op waarom je dit wilt doen, want je motivatie ga je nodig hebben om vol te houden. Kies daarna pas voor welke stroming of methode je wilt toepassen. Ga je gewoon met een vuilniszak even de ruimte door? Haal je ala Marie Kondo ALLES uit je kasten, voelen of het je vreugde geeft (does this spark joy?) en het anders bedanken en weg brengen? Of ga je hardcore minimalist en stel je jezelf de challenge om nog maar een x aantal spullen over te houden? Zoek je inspiratie voor je actieplan en weet je niet zo goed hoe je motivatie eruit ziet? Lees dan eens het boek van Anne Marije Baars – Wat ik houden wil.

Wat je ook doet zoek naar een weg die bij jou past! Die je inspireert en waardoor je vooral lekkerder gaat leven. Die maakt dat de spullen en de ruimte waarin jij mag wonen fijn aanvoelt en waardoor je dankbaarheid gaat stromen voor wat je wél hebt. Je kunt natuurlijk ook gewoon samen met een vriendin een deal sluiten dat je elkaar helpt en dan straks én 2x gezelligheid hebt gehad én 2x een schoon huis :).

Her Delight // Declutter Challenge

Mocht je echt willen gaan ontspullen dan heb ik speciaal voor jou een challenge ontwikkeld. Een template om 30 dagen lang elke dag 1 categorie door te nemen en alleen de spullen te houden waar je oprecht blij van wordt / die je gebruikt!

Wil jij deze printable ook downloaden?? KLIK DAN HIER

De lieve Letter of Delight lezers hadden deze declutter challenge al op 1 februari in hun mailbox. Dus wil jij ook elke maand mijn goodiebag nieuwsbrief ontvangen met fijne input om de nieuwe maand zo delight mogelijk te leven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *