Doelen stellen doe je zo!

doelen stellen doe je zo

Een nieuw jaar vraagt om nieuwe doelen of misschien neem je wel weer dezelfde doelen mee! Bij welke categorie je ook hoort: doelen stellen vraagt meer van je dan alleen een leuk idee hebben. Het vraagt om een plan, doorzettingsvermogen, discipline en nog veel meer. Dat is ook de reden dat de meeste goede voornemens sneuvelen. Maarrrr *tromgeroffel* vandaag deel ik met jou hoe jij je doelen zo kunt opstellen dat 2018 jouw jaar wordt!

Doelen bedenken

Waar start je altijd als je je doelen gaat bedenken? Precies… Bij het verlangen! Je stelt jezelf een nieuwe uitdaging, omdat je ergens behoefte aan hebt. Je hebt behoefte aan groei en ontwikkeling. Of je wilt juist ergens vanaf (die zijn vaak het lastigst!). Kortom je leeft in een situatie die niet meer past bij wie je bent.

Om je doelen dus goed te formuleren is het belangrijk om eerst bij je verlangen stil te staan en deze eens goed te onderzoeken. Zo kom je achter je motivatie en kun je checken of dit een motivatie is voor de lange termijn. Wat vervolgens weer enorme invloed heeft op je doorzettingsvermogen en discipline.

Nu probeer ik niet alleen maar mijn leven zo in te richten dat al mijn verlangens vervuld worden, maar ook dat het aansluit bij mijn gezin en omgeving. Maar nog veel belangrijker: ik probeer er over na te denken of het past bij Gods verlangen voor mijn leven. Dus neem ook de tijd om je even terug te trekken en stil te worden bij deze stap.

Schrijf je doelen op

Als je vervolgens weet wat je motiveert kun je je doelen gaan opschrijven. Je kunt dit natuurlijk doen als bullets op een papiertje, maar het kan ook zijn in een brief aan jezelf, een video of een moodboard. Wees creatief! Want uit onderzoek blijkt dat je slagingspercentages flink omhoog gaan als je je doelen concreet vast legt. Door er tijd en aandacht in te stoppen raak je verbonden met je plan en is het aannemelijker dat het plan bij jou past en je je er langdurig voor gaat inzetten. Maak daarom je doelen zo specifiek mogelijk.

Bedenk een plan de campagne

Je hebt nu dus vet goed omschreven doelen en een bruisend verlangen, maar dan ben je er natuurlijk nog niet… Bedenk een plan en deel dit plan met je omgeving. De eerste paar weken kun je vaak wel op wilskracht te werk gaan, maar er komt altijd een kantelpunt waarop jouw energie even op is. Dan is het heel fijn als je beste vriendin of partner er voor je kan zijn. Je kan helpen herinneren aan je verlangen en waarom je dit ook alweer allemaal bent begonnen. Durf ook te vragen of zij voor je willen bidden, want vaak op die momenten vergeten we om God erin te betrekken.

Het plan kan gericht zijn op het doel, maar óf je resultaat ook in het tempo zichtbaar wordt zoals jij wilt dat weet je niet. Dus schrijf in je plan vooral de handelingen die nodig zijn voor je doelen en vertrouw erop dat het resultaat daar uit voort gaat vloeien. Merk je na een tijd dat je niet de resultaten behaalt die je wilt, dan kun je dus doorzoeken naar een andere methode voor in je plan.

Verandering kost tijd

Geef jezelf ook die tijd! Als er 1 ding heel duidelijk is in het leven: Old habits die hard! We zijn gewoonte diertjes en dus duurt het heel lang voor we onszelf nieuwe patronen hebben aangeleerd. Wees lief voor jezelf en zacht in het proces. Juist als je jezelf gaat pushen en streng toespreken, ben je eerder geneigd om af te haken. Wie wil er immers een coach hebben die steeds zegt dat je toch een loser bent? Niemand! En daarbij heeft nog nooit iemand z’n doel bereikt zonder op z’n bek te gaan… It’s all about the process. 

Jezelf de tijd geven gaat niet alleen over een los doel en hoe lang je daar over doet. Het gaat er ook over wat je ’timing’ is. Dus op welk moment van het jaar ga je waar aan beginnen? Ik heb heel wat jaartjes gerookt en wist na een tijdje dat midden in de zomer stoppen, voor mij niet ging werken. Dus stopte ik in de winter, wanneer ik anders stond te verkleumen buiten ?. Daarnaast probeer ik mijn doelen altijd 1 voor 1 aan te pakken. Zodat ik niet alles tegelijk wil veranderen. Dus wat jeukt er het ergst of is nu het belangrijkst om te leren en ontwikkelen?

Ik hoop dat je juist in dit eerste weekend van januari hier de tijd voor kan nemen. Na alle feestdagen gekte even de rust opzoeken. Pak een lekkere kop thee en begin met schrijven. Wees eerlijk tegen jezelf en durf ook ervoor te kiezen om doelen nog te laten rusten. Heel veel zegen in 2018!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *