Digitale Detox is dat nu echt nodig?

digitale detox

Een maandje terug schreef ik een artikel over het jezelf rust gunnen! Ik kreeg hier super veel lieve reactie op en het was vooral heel herkenbaar voor iedereen. Afgelopen maand heb ik dan ook meer aandacht gehad voor het in de rust komen en weten wanneer ik actief ben en wanneer (bewust) niet. En dan blijkt ineens hoeveel tijd ik kwijt ben aan het kijken naar schermen. Waardoor ik mij afvraag: is het tijd voor een digitale detox?

Wat is een detox?

Het is best wel een populaire term ‘detoxen’. Je hoort het veel als het gaat over onze verslaving aan schermpjes, maar misschien heb je ook wel eens zo’n sapjes kuur gedaan? Ik wel haha! Wat houdt een detox nu eigenlijk in?

Detox is een afkorting van detoxificatie. Dit wordt ook wel ontgiften of ‘ontslakken’ genoemd. Detox betekent het reinigen van het lichaam.

Ok het gaat dus bij de klassieke vorm van detoxen om het reinigen van het lichaam… Er kwamen kruiden aan te pas en God knows wat nog meer. Eigenlijk doet het mij ook een beetje denken aan het vasten. Je zondert je een periode ergens van af, maar bij vasten is het de intentie dat je de vrij gekomen tijd/energie in God investeert. We vasten vaak als we een doorbraak nodig hebben in ons leven of behoefte hebben aan verdieping met God. Nu merk ik eigenlijk door al die schermen dat ik ook minder met God bezig ben. Maar eerlijk is eerlijk het valt mij vooral op doordat de berg boeken en tijdschriften naast m’n nachtkastje maar door groeit. Ik heb daarnaast heel veel leuke hobby’s die al weken onaangeraakt zijn. Time for change!

Hoe kun je de detox volhouden?

Zoals ik zei heb ik dus wel eens een sapjes kuur gedaan en jeeeemig wat vond ik dat zwaar. Zal je altijd zien dat precies op die dagen het bloedmooi weer was en iedereen ijsjes en pizza in het park zat te verorberen. #fail Toch is een detox bewust extreem, het is niet bedoeld als blijvende verandering, maar periode van afzondering en bewustwording. Dus hoe hou je zo’n digitale detox dan het beste vol?

Plan het moment en als het even kan combineer het dan met een weekendje weg. Hemelvaart en Pinksteren komen eraan dus dat zijn twee perfecte kansen. Het is altijd makkelijker om te detoxen als je niet in je vertrouwde omgeving bent. Je wordt dan namelijk niet steeds geconfronteerd met je routine, waarin die schermen zo ‘belangrijk’ zijn. Het andere advies dat ik voor je heb is: durf te kiezen. Voor mij voelt alle schermen helemaal weg te radicaal en een tikje onnodig. Bedenk dan voor jezelf een spelregel. Wij gaan aankomend weekend lekker kamperen en ik heb met mezelf afgesproken dat ik geen social media open. Dus ik post niks en ik bekijk niks. Daarnaast (en deze vind ik lastig!) wil ik geen Netflix, Videoland of welke uitzending gemist kijken. Dit heb ik vorig jaar september ook op Texel gedaan en juist die tweede zorgde uiteindelijk voor het ‘zeeën van tijd’ gevoel.

En daarna dan?

Tja.. Super leuk zo’n detox en daarna besef je je inderdaad hoe vaak je eigenlijk op je telefoon kijkt, in een serie blijft hangen en hoeveel uit geruster jij je zonder voelt. But hello reallife! Eenmaal thuis stap je dus zo weer je oude routine in.. Onderzoek wijst uit dat je het beste gewoonten kunt veranderen door ze te koppelen aan bestaande gewoonten of door gewoonten te vervangen i.p.v. af te leren. Dus je kunt bijvoorbeeld 1 avond in de week met jezelf afspreken dat je geen tv kijkt en social media met rust laat. Of bijvoorbeeld de zondag als rustdag inschakelt, tijd voor je gezin en dus je telefoon niet erbij pakt. Besef je vooral de een detox een tijdelijke staat van zijn is bedoeld om balans te brengen. De detox zelf is dus niet de ideale situatie. Tenzij je dat zelf wilt natuurlijk hahah.

Ik ben heel benieuwd of jij wel eens een (digitale) detox hebt gedaan? Ik ben in ieder geval vanaf donderdag t/m zondag offline! XOXO

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *