Creativiteit = Big Magic!

creativiteit

Yes lovely people, het is tijd voor een bookreview. Elke maand lezen we met elkaar een boek vanuit de Her Delight Bookclub. Vandaag een review over het boek dat we in april hebben gelezen. Het ging vorige maand over creativiteit en hoe we die volledig kunnen laten stromen. We lazen daarom met elkaar ‘Big Magic’ van Elizabeth Gilbert. 

Creativiteit als big magic

Elizabeth Gilbert is de grote auteur van ‘Eat, Pray, Love’. Als je het boek niet hebt gelezen ben je hoogst waarschijnlijk bij de film weg gezwijmeld. I mean helloooow… Julia Roberts! Een boek waardoor je allemaal spontaan je baan op wilt zeggen en de wereld rond gaan reizen om jezelf te ontdekken en te verdiepen. Maar in dit boek maakt Elizabeth eigenlijk bespreekbaar hoe een ondernemend en creatief leven naar jou toe komt. Hoe zij aankijkt tegen inspiratie en wat je daarin nodig hebt om het tot uiting te brengen. Op het moment dat die creativiteit flowt, dat is wat zij big magic noemt!

Creativiteit komt naar jou ?

Elizabeth omschrijft creativiteit en ideeën als een entiteit die buiten onszelf is. Inspiratie komt naar jou toe en bied zich bij jou aan. De vraag is volgens Elizabeth of jij hierop antwoord en met je creativiteit aan de slag gaat. Zij heeft de overtuiging dat een ‘idee’ niet eeuwig bij jou blijft wachten. Als jij te lang wacht met in actie komen is het idee door gegaan naar iemand anders. Dus de timing hiervan is volgens haar nogal van belang. Ik neigde in eerste instantie al af te haken in het boek vanwege dit punt. Creativiteit als ‘zelfstandige’ stootte mij tegen de borst, klonk bijna eng en vooral heel onchristelijk. Ben er trouwens nog niet achter waarom…

Ik ben blij dat ik ben gaan doorlezen, want los van dit punt maakt Elizabeth in de rest van het boek vooral heel veel goede opmerkingen over hoe je om kunt gaan met je creativiteit. Ongeacht hoe je denkt dat die tot je komt. Wat ik er wel uit heb vast gehouden is dat een creatief leven geen vanzelfsprekendheid is en van jou vraagt dat je je ervoor openstelt.

Voor het eerst heb ik een boek op de iPad gelezen en dat is even de tussendoor de tip van de eeuw! Natuurlijk scheelt het een hoop papier, wat dan weer goed is voor onze aarde. Maar het grootste voordeel vond ik dat ik kan markeren wat ik mooi vind en na het lezen van het boek al deze stukjes tekst onder elkaar kan zien staan. Als je dit dan doorlees besef je direct welke kern van het boek er voor jou persoonlijk inzit!

Waar zeg je ‘ja’ tegen?

Dit boek liet mij beseffen dat ik mijn creativiteit te vaak voor lief neem, of afdoe als ‘normaal’. Maar een leven leiden dat ingaat op inspiratie en flow is niet vanzelfsprekend. Er is veel moed voor nodig en bewuste keuzes. Het is belangrijk om bewust ja of nee te zeggen tegen de ideeën die je hebt. Ik zet al best een tijd wat ideeën in de koelkast en van uitgaande dat er later wel een moment komt waarop het past. Als ik dus nu ‘nee’ zeg, wanneer komt dan mijn ‘ja’? En misschien nog wel belangrijker: waar geef ik dan wel op dit moment mijn ‘ja’ aan?

Elizabeth confronteert in het boek ook heel erg met je houding, de manier waarop wij denken dat creativiteit vorm gegeven moet worden. Vaak hebben we een beeld van zelfdestructieve mensen die alleen kunnen creëren als zij in hun dieptepunt zitten. Volgens Elizabeth dikke vette kolder! De grote vraag is vooral waarom je wilt maken? Als je weet wat je drijfveer is, besef je namelijk ook snel genoeg of je bereid bent óók het vuile werk op te pakken. Niks heeft alleen leuke kanten, maar dat betekent niet dat de moeilijke kanten je zullen neerhalen. Voor mij een enorme bemoediging; ook in de nieuwe dingen die ik wil gaan doen en ontwikkelen. Ik maak dit niet omdat ik een schouderklopje wil krijgen, maar omdat de behoefte om te maken en creëren groter is.

Mee doen vanuit de bookclub!

Elke maand is er dus een boek van de bookclub die je hoort via de Letter of Delight. Dit is een nieuwsbrief die op de eerste van de maand verstuurt wordt en vol zit met tips en tools om jouw nieuwe maand vol delight door te komen. Er zitten altijd leuke freebies in én vorige keer kon je het bookclub boek winnen! Mariska was de gelukkige en zij schreef mij dit:

Waar ik dacht dat dit boek een soort praktische gids zou zijn, is het net als “Eat, Pray, Love” een ware ontdekkingsreis. Een uitdaging om anders naar jezelf en de wereld waarin je leeft te kijken, jezelf uit te dagen, niet te serieus te nemen, je te laten inspireren en je mee te laten nemen zonder je te laten belemmeren door enige blokkade of twijfel.

Ik ben heel benieuwd of jij dit boek hebt (mee) gelezen? Let me know what you think! ? Ennuuh vergeet je niet aan te melden voor de Letter of Delight, zodat je elke maand op de hoogte blijft van de bookclub en nog veel meer (gratis!) leuks. XX

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *