Brené Brown ~ De moed van imperfectie

brené brown - imperfectie

Een paar weken geleden schreef over het eerste boek van onze bookclub. Vandaag duiken we in het tweede boek dat wij behandelden, namelijk geschreven door de briljante Brené Brown. Het boek heet ‘De moed van imperfectie’ en zoals de titel doet vermoeden is het een boek om aan jezelf te schaven. Of beter gezegd; om je imperfectie met kracht tegemoet te gaan en daardoor echte schoonheid naar voren te brengen.

Wie is Brené en wat is haar punt?

Zoals ik al zei vind ik Brené Brown behoorlijk briljant, maar daar heb ik natuurlijk goede redenen voor ?. Brené is schrijfster en professor aan de universiteit van Houston waar ze zich heeft gespecialiseerd in Social Work. Dit boek gaat zowel over haar onderzoek en over haar proces. Toch lukt het haar om het hele boek door professioneel met de thema’s om te gaan en dit gegrond te verwoorden. Voor mij inspirerend en bemoedigend om zo’n sterk en mooi voorbeeld van kwetsbaarheid te zien. Het boek is een handleiding om jezelf volledig  te accepteren en om wholehearted te leven. De definitie die Brené geeft voor wholehearted leven raakte mij:

Wholeheartedness is as much about embracing our tenderness and vulnerability as it is about developing knowledge and claiming power.

Richtlijnen tot de moed van imperfectie

Brené beschrijft in haar boek 10 richtlijnen die je helpen om met je hele hart te leven. Ze schrijft dat het allemaal begint met de liefde voor jezelf en om bereidt te zijn om te blijven graven in je eigen ziel. De richtlijn die mij het meest heeft geholpen voor Her Delight gaat over authenticiteit. Voor mij een thema dat mij altijd erg bezig houd. De wil om origineel en creatief te zijn, maar toch om niet raar of beoordeeld te worden door anderen. Als jij mij volgt op Instagram, gaat er nu misschien een belletje rinkelen. Omdat ik de quote van gister hier over liet gaan.

Authenticity is the daily practice of letting go of who we think we’re supposed to be and embracing who we are.

Ik vind het tof dat Brené ons erop wijst dat het niet gaat om hoe jij denkt dat de ander wil dat jij bent. Het hele ‘denken voor anderen’ is voor mij echt een ding, een gebied waar ik steeds weer in leer. Andere zullen je waarschijnlijk juist leuker vinden als jij puur en jezelf bent. Als je authentiek bent en ze vinden je niet leuk, dan zal het je ook minder raken in verhouding tot wanneer je zo je best deed om aan hun verwachtingen te voldoen.

Ik schaam mij altijd voor alles

Het boek moedigt je aan om de onderzoeksresultaten van Breneé persoonlijk te maken. Aan het eind van ieder hoofdstuk vind je vragen die je helpen om weer verder te graven. Wat mijn perspectief heel erg heeft verandert is het verschil tussen schuld en schaamte.

Schuld = Ik deed iets verkeerd. Schaamte = Ik ben verkeerd.

Ik besefte mij meteen hoe vaak ik tegen mezelf praat vol schaamte. Dat ik zo hard voor mezelf ben en direct zeg dat ik verkeerd ben i.p.v. dat ik verkeerd heb gehandeld. Komt dat je bekend voor? Thank God dat Breneé ook goede tips geeft hoe je met schaamte kunt afrekenen. Speek het uit! Vertel je partner of vriendin welke ‘leugens van schaamte’ jij jezelf vertelt. Het maakt al het verschil om ze uit te spreken, zodat de mensen die jou lief hebben je kunnen helpen om ze te ontkrachten.

Het belangrijkste is waardigheid

Er is zoveel wat ik in deze review wil bespreken, maar het wordt nu al veel te lang. Dus ik deel nog 1 laatste punt uit het boek die Brené essentieel noemt voor een gelukkig leven. Het gaat over het belang van een spiritueel leven en wat zij ontdekte overmensen die een overtuiging van geloof en bestemming hebben. Deze mensen hebben een significant hoger percentage van geluk en leven met hun hele hart.

They engage with the world out of worthiness. They have a strong sense of love and belonging.

Het vinden van je waardigheid zal dus je totale perspectief veranderen. Voor mij is dat het geloof in God! In tijden dat ik word geconfronteerd met mijn imperfecties, schaamte en streef naar authenticiteit… Dan ga ik terug naar wat ik geloof en dat dat de reden is dat ik elke dag wakker word. Wetend dat ik er toe doe, maakt al het verschil als je je leven instapt.

Misschien was het nog niet duidelijk ? Ga dit boek lezen! En ik denk dat Oprah zou zeggen: Dit boek lezen is een continu A-HA moment! Super inspirerend, dus koop het en ervaar het zelf. Heb je geen tijd (of zin) om het boek te lezen dan kom je met deze TED talk ook al een heel eind. 

 

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *