5 tips voor frisse energie

energie

Hoera! De lente is inmiddels echt voelbaar, het eerst terrasje is gepakt, de ramen kunnen overdag open en mijn humeur knapt ook weer aardig op. Ik deelde begin maart dat ik stiekem dit jaar best wel last had van een winterdip. Inmiddels is de dip op z’n retour en vandaag deel ik mijn 5 tips voor die frisse lente energie!

1. energie vraagt om actie

Om energie te krijgen is het nodig dat we iets doen. Het is ongeveer de basisles die je ik kreeg in mijn exacte vakkenpakket op de middelbare school. Energie kunnen we ‘opwekken’, maar dat betekent dus dat je er iets voor moet doen. Zo is het ook met ons lijf. Om je energie te voelen stromen is het de bedoeling dat je in beweging komt. In het begin is dat natuurlijk heel moeizaam, maar als de beweging er eenmaal inzit gaat het een stuk makkelijker. Dus zit je in een dip: Ga sporten!

2. reinig je omgeving

Frisse energie vraagt om frisse lucht. Dus gooi die ramen, zodra het maar een beetje kan, open! Je huis en werkplek hebben ook behoefte aan adem na zo’n lange winter. Maar voor jezelf ook heel lekker om die crispy lente lucht eens flink op te snuiven. Als die ramen eenmaal openstaan is het ook fijn om eens goed om je heen te kijken.

Je omgeving reinigen gaat ook om welke spullen jij om je heen hebt verzameld. Misschien voelt je huis wel wat dicht geslipt na de winter. Tijd voor een vrolijk muziekje en lekker even wat vuilniszakken volstouwen met troep die weg kan (of naar de kringloop!) Als je daarmee klaar bent maak je een emmer sop en boen je eens even flink je huis schoon! Kost je 3-4 uur (in mijn geval), maar daarna stroomt de energie weer door je huis en jezelf.

3. zorg voor je lijf

In een winterdip heb ik altijd de neiging om mezelf een beetje te verwaarlozen. Niet dat ik dan niet meer douche, I’m not that nasty! Maar ik heb nu ook niet echt zin om lekker uit te pakken. En dat mag je dus juist wel gaan doen! Ga even fijn shoppen voor jezelf, ga naar de kapper of schoonheidsspecialist. Als je jezelf een beetje pampert zul je zien dat je je een stukje positiever gaat voelen. Daarnaast nodigt het indirect jezelf uit om weer op stap te gaan, want je mag gezien worden.

Zorg ook goed voor je lijf aan de binnenkant. Zitten er een paar winterse-chocolade-kilootjes aan? Start je dag met een lekkere smootie, drink net wat meer water en ga tussendoor even met de hond een rondje lopen. Geen grote radicalen veranderingen, maar wel fijn om je net ff wat energieker te gaan voelen.

4. vitamine D is je beste vriend

Als de winter zo oneindig lang duurt en de lusteloosheid overheerst heb je hoogst waarschijnlijk een lage vitamine D waarde in je bloed. Er zijn jaren geweest dat ik dit echt liet prikken bij de huisarts en ampullen vitamine D slikte. Inmiddels weet ik hoe ellendig ik mij voel als ik dat punt bereik en probeer ik het nu te voorkomen. Zo kun je vitamine D ook bij de drogist kopen en deze dagelijks innemen. Ik had dit dus nooit eerder bedacht, tot ik een kind kreeg en haar vitamine D druppels moest geven! Ook een zonnebankje helpt door de UV lichten om de natuurlijke aanmaak van vitamine D te boosten. Pluspunt daarbij is dat je ook nog een lekker kleurtje krijgt én even die warmte op je botjes voelt!

5. neem je rust

Klinkt misschien gek, maar naast alle actie die je kunt ondernemen is het juist heel belangrijk om ook je rust te vinden. Ik schreef hier vorige week een blog over en ben sindsdien veel bewuster aan het oefenen. Het gaat trouwens niet alleen over ontspanning, maar ook over slaap! Zorg dat je op een verstandige tijd naar bed gaat en geniet van het opstaan in daglicht!

Voor mij is stille tijd ook rust. Ik ga dan vaak met zo’n razend hoofd zitten, mediteer eerst een paar minuten en lees dan een hoofdstuk uit de bijbel. Op dit moment wordt ik kriegelig van leesplannen, dus ik lees elke keer een ander hoofdstuk en heb dus geen vaste volgorde. Maar er zijn ook periodes dat ik het heel fijn vind om structuur te vinden in mijn relatie met God en bijvoorbeeld met She Reads Truth of Zij Lacht mee lees. Ook heel fijn om dopjes in m’n oren te doen en te luisteren naar worship muziek. Heb je het nieuwe album van Hillsong al gehoord? Dikke tip!

Ik ben heel benieuwd of bij jou de lente energie al stroomt? Heb je nog leuke tips stuur ze mij dan zeker even 🙂

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *